Bře 22, 2008
Set

Vikingské pohřebiště

Protože podle předpovědi mělo být dnes po dvou dnech pršení zase hezky, domluvili jsme se, že si uděláme výlet k vikingskému pohřebišti. Nachází se v Nørresundby – severní skoro autonomní část Aalborgu za fjordem.

Dnes ráno bylo opravdu hezky, ale pěkná kosa a přes noc nasněžilo tak deset čísel sněhu. I přehazovačka na kole mi zamrzla a nemohl jsem měnit rychlost – naštestí tam byla docela rozumná, tak se jet dalo.

Když jsem dorazil k Andree a Francisce, tak se trochu cukaly. Jakože prý je moc zima, sníh a kdesi cosi. Nakonec se rozhodly, že teda půjdou. Situace byla ještě trochu komplikovaná, že Francisce přijely dvě kamarádky (2 sestry), pro které nebyla kola. Tak jsme se rozpůlili. Franzie s kamarádkama jela pěško busem a já s Andreou a Antoinem, kterýho jsme vyzvedli po cestě, na kolech.

Protože jsme měli spoustu času (pěškobusí skupinka se potřebovala ještě stavit v obchodě nakoupit něco k snědku) nikam jsme nespěchali. A i přehazovačka mi rozmrzla. Cestou k pohřebišti jsme jeli kolem jezera (teda spíš zatopenýho lomu), tak jsme si tam dali pauzu. Byli jsme jak japonští turisti – všichni tři jsme vytáhli foťáky a cvakali:).

 

vikinkske-pohrebistea001.jpg
vikinkske-pohrebistea003.jpg
vikinkske-pohrebistea002.jpg
vikinkske-pohrebistea012.jpg
vikinkske-pohrebistea004.jpg

A protože to tam bylo vážně pěkný, obešli jsme si napůl celej lom a rozehřívali si zmrzlé prsty (na rukách i nohách) na lavičce.

Pak už jsme dojeli k pohřebišti. Zaparkovali jsme kola a šli si to projít pěšky. Je to taková hromada šutrů rozházená po louce.

 

vikinkske-pohrebistea005.jpg
vikinkske-pohrebistea006.jpg
vikinkske-pohrebistea013.jpg
vikinkske-pohrebistea007.jpg

 

Za kopcem je i vikingské muzeum. Vstupné pro studenty za symbolických 15 DKK (a navíc lístek platí do dalších tří muzeí). A hlavně tam bylo teplo.

Ale diskriminují tam Čechy. Antoine dostal brožuru ve francouzštině, Andrea v němčině a já jsem si musel vystačit s anglickou. Hanba. Ale prodavač lístků se skoro omlouval a říkal, že jednou třeba…

Expozice je docela pěkná, ale po asi 5 minutách jsme si udělali malý piknik na zemi přímo vevnitř (takřka nikdo v muzeu v tu dobu nebyl, mají tam pěkné dřevěné podlahy, přítmí a teplo:) ). Taky trochu protože pěškobusí skupina měla dorazit asi až za 20 minut.

 

vikinkske-pohrebistea008.jpg
vikinkske-pohrebistea009.jpg

 

Je zajímavý, jak často se řeč stočí na jazyky. Za chvilku se ze mě stane češtinářský lingvistický expert. Předčítali jsme si kousky z brožur, pak napřeskáčku, učili se krkolomný slova… Přijde mi škoda, jak málo lidí se učí češtinu. Je to zábava poslouchat pokusy o správnou výslovnost (myslím, že úplně stejně zábavně by Angličanům připadala moje angličtina).

Zrovna když jsme dojedli banán, dorazila druhá půlka. Tak jsme se srdnatě zvedli a šli si prohlídnout zbytek muzea.

 

vikinkske-pohrebistea010.jpg

 

Pak už jen návrat domů (cestou jsem ještě vynalezl jak se zaháknout nohou někomu za zadní nosič a nechat se táhnout – funguje to překvapivě dobře; a byli jsme prozkoumat záhadný domeček v parku, v jehož útrobách se skrývá velký kámen a žádné vysvětlení proč).

 

Leave a comment

Archiv

RSS Feed