Úno 9, 2008
Set

Dánská jazyková koupel a večeře zdarma

Pro všechny mezinárodní studenty pořádá univerzita kurzy dánštiny. Ještě si nejsem úplně jistej, jestli budu na chodit na všechny lekce (jsem na jazyky docela dřevo, tak myslím, že se tak po druhé hodině úplně ztratím a už to pro mě nebude mít smysl:) ). Každopádně dnes kurz začínal šestihodinovou jazykovou koupelí.

Na úvod nám bylo vysvětleno, jaké máme štěstí, že se můžeme učit zrovna dánštinu, protože je to 120. nejrozšířenější mluvený jazyk na světě (z asi 4000 jazyků) a dokonce 16. nejrozšířenější psaný jazyk (prý je to kvůli spoustě byrokracie;) ).

Poté jsme byli rozděleni do 6 skupin (každá asi po 10 lidech) a v těchto skupinách jsme potom postupně obcházeli jednotlivé půlhodinové workshopy – bylo jich také 6, každý zaměřený na něco jiného – úvod do gramatiky, čísla a hodiny, jednoduché otázky, základní věty, výslovnost, … Myslím, že si z toho nic nepamatuju:).

Nejlepší workshop byl ale s Willym (jeden z učitelů) – vysvětlil nám, že ‚mine øjne er ikke mine venner‘ (moje oči nejsou mými přáteli). Tedy, že nemáme číst a učit se gramatiku, ale prostě poslouchat a mluvit. A naučil nás jednoduchou dětskou říkanku i s pohyby, tak jsme poskakovali po třídě a říkali (asi 20x dokola):

Goddag min far. <úklona> (Dobrý den můj otče.)
Sikken hat du har! <obě ruce na hlavu> (Jaký máš klobouk!)
Sikke ben, sikke lår! <ruce na lýtka, stehna> (Jaká lýtka, jaká stehna!)
Sikke skridt du tager! <krok vpřed> (Jaké kroky děláš!)

 

Tak si to můžete taky zkusit;). Jenom bacha na výslovnost – nevím, jaká je správná, ale je rozhodně divná. Ale zrovna u tohohle je docela jednoduchá myslím. A samozřejmě jsem si to nepamatoval, opsal jsem to teď z učebnice:).

Večer jsem šel na akci pořádanou organizací International Friends. Je to taková asi dost církevní organizace, ale pastor, co ji vede, se zdá být dost v pohodě a byla v tom večeře zdarma, tak škoda toho nevyužít:). A byla dobrá – pečené kuře s nějakou zeleninovou omáčkou a rýží, následovaná zmrzlinovým zákuskem a k tomu čaj nebo kafe dle libosti. Bylo nás tam tak kolem 40, po večeři byl na programu jednoduchý kvíz o Dánsku (náš český tým bohužel nevyhrál;) ).

A už jsem si i zvykl na všudypřítomné ježdění na kole a začíná mi to připadat dobrý:).

1 Comment

  • PozdravAhoj Sete, jen ti chci přidat komentář, aby tě to povzbudilo v blogování:-) ha
    Ne, jen pěkně piš, sleduju to. A dej sem i nějaký fotky;-)

Leave a comment

Archiv

RSS Feed